تاریخ ورود بستکبال به المپیک عوامل رشد و گسترش بازی بسکتبال در جهان
تاریخ ورود بستکبال به المپیک عوامل رشد و گسترش بازی بسکتبال در جهان
همانطور که قبلاً گفته بودیم بسکتبال در دسامبر 1891 توسط دکتر "جیمز نسمیت"مدرس دانشگاه ورزش شپرنیگفید (واقع در ایالات ماساچوست) بدعتگذاری شد.
در اوایل قرن بیستم مسابقات بین دانشگاهی برای اولین بار برگزار شد. اولین دور این مسابقات که تورنمنت ناشِنال انوینیشن» نام داشت. در سال 1938 آغاز شد. در سال 1939 نیز انجمن ملی ورزش دانشگاهی افتتاح شد. انجمن ملی بسکتبال (NBA) که مهمترین لیگ حرفهای محسوب میشد در سال 1949 شکل گرفت. در سال 1936 بسکتبال برای اولین بار جزء بازیهای المپیک قرار گرفت. برای بسکتبال مجموعه قوانین زیادی در جهان رایج است. قوانین بینالمللی بسکتبال در مسابقات بینالمللی توسط فدراسیون بینالمللی بسکتبال به نام FIBA مشخص شده است. در ایالات متحده آمریکا بازیکنان حرفهای با توجه به قوانین انجمن ملی بسکتبال به نام NBA بازی میکنند.
زنان و مردان دانشگاهی با توجه به مجموعه قوانین متفاوتی که از طرف انجمن ملی ورزش دانشگاهی به نام NCAA تعیین شده است بازی کنند.
امروزه در حدود 200 کشور جهان فدراسیون بسکتبال وجود دارد و مشغول فعالیت هستند.
امروزه بسکتبال از ورزشهایی که به طور سریع در حال رشد و گسترش است که بعضی از دلایل عبارتند از:
1ـ بسکتبال یک بازی تماشگر پسند و اغلب تماشاگران تلویزیون با پخش مسابقات و بازیهای NBA در سطح جهان به محبوبیت این بازی در بین مردم نقش مؤثری ایفا کرده است.
2ـ طبیعت این بازی به گونهای است که مردم را درگیر خود میکند اگر چه بسکتبال به عنوان بازی که در سالن و در فضایی سربسته انجام میشود، ابداع شد. امروزه این بازی هم در فضای سربسته و هم در فضاهای باز و در تمام فصول انجام میشود. حدود 40 درصد بازی بسکتبال در فضاهای سرباز و غیر استاندارد انجام میشود.
3ـ بازی بسکتبال بازیاست که برای همه افراد مناسب است اگر چه این بازی بیشتر جوانپسند بوده، اما سایر افراد اعم از زن و مرد در هر سن و سالی به این بازی مبادرت میورزند. حتی کسانی که مشکل فیزیکی دارند، مانند معلولین که با ویلچر جابجا میشوند، این بازی را انجام میدهند. علیرغم اینکه بلند قد بودن در این بازی یک امتیاز محسوب میشود اما کسانی که قد کوتاهی دارند، از تکنیک بالایی میتوانند برخوردار باشند و شانس زیادی در پیشرفت در این بازی را میتوانند داشته باشند.
4ـ شرکت تیم بسکتبال آمریکا در المپیک 1992 بارسلونای اسپانیا که در واقع همان تیم رویایی منتخب NBA بود، تأثیر بسزایی در شهرت و معروفیت این بازیها داشت. همانطور که میدانید بسکتبال قبل از این سال هم در سطح جهانی برگزار میشد، اما در این سال بسکتبال معرفیت خاصی به خود گرفت.
5ـ بازی بسکتبال یک بازی منحصر به فرد است زیرا برخلاف سایر بازیهای ورزشی در این بازی میتوان به راحتی تغییر و تحول ایجاد کرد. اگر چه در مسابقات پیشرفته و استاندارد از دو تیم 5 نفره استفاده میشود، اما در بازیهای غیر رسمی و سازمان نیافته هم از تیمهای 5 نفره و هم از تیم کوچکتر 3 نفره، 2 نفره، یک نفره که از نصف زمین استفاده میکنند بهره جست. (مسابقات 3 نفره به صورت سازمان نیافته اخیراً رواج خاصی پیدا کرده است).
6ـ بازی بسکتبال را میتوان به صورت انفرادی و تنهایی انجام داد. همه شرایط آنچه را که یک بازیکن لازم دارد از قبیل توپ، یک سبد، یک فضای محدود برای حرکت، زمین بازی و در نظر گرفتن یک رقیب خیالی که در سایر ورزشها به راحتی امکانپذیر نیست دارا میباشد
زادگاه بازی بسکتبال آمریکاست . این بازی در اوایل پاییز سال 1891 میلادی توسط شخصی به نام جیمز نای اسمیت پایه ریزی و ابداع شد . اما ، از قرن ها پیش در میان ساکنان نقاط مختلف قاره آمریکا ، به ویژه آمریکای مرکزی و جنوبی انواعی از بازی و مسابقه رایج بوده که کم و بیش به بسکتبال شباهت داشته است .
سابقه تاریخی
در کشور آرژانتین ، نوعی بازی سنتی و قدیمی در میان گله دار ها متداول است که آن را (پاتو (PATO )( می نامند . در این بازی ، دو تیم سوار بر اسب در میدانی وسیع به تاخت و تاز می پردازند و هر تیم کوشش می کند توپی را که شش حلقه (مانند دستگیره) بر بدنه آن هست ، با پرتاب کردن و پاس دادن به یاران خودی ، به آن سوی میدان برساند و از حلقه و توری سبدی که در انتهای میدان بر روی ستونی چوبی نصب شده ، عبور دهد . این بازی تا حدی شبیه بسکتبال است اما شباهت بازی پوک تاپوک با ورزش بسکتبال بیش از پیش است . پوک تاپوک ، در میان اقوام متمدن قاره آمریکای جنوبی و مرکزی رواج بسیار داشت به ویژه اقوام مایا و تولتک (در ناحیه مکزیک کنونی) این بازی را کهن با توپ و حلقه های ثابت در میدانی وسیع انجام می شد ، با علاقه و هیجان زیادی برگزار می کردند .
تولد ورزشی به نام بسکتبال
جیمز نای اسمیت یک پزشک کانادایی بود که با ایالات متحده آمریکا مهاجرت کرد و تابعیت آن کشور را گرفت . در سال 1891 یعنی زمانی که دکتر نای اسمیت در دانشگاه ورزش اسپرینگ فیلد (واقع در ایالت ماساچوست آمریکا) درس می داد ، رئیس دانشگاه از او خواست ورزشی ابداع و اختراع کند که دانشجویان بتوانند در فصل زمستان در سالن به آن بپردازند تا آمادگی جسمانی خود را برای پرداختن به مسابقات میدانی فوتبال ، هاکی و بیسبال ، در فصل بهار و تابستان حفظ کند .
دکتر نای اسمیت پس از بررسی رشته های موجود ورزشی ، دریافت که ورزش جدید باید :
1.توپ در آن نقش داشته باشد .
2.به صورت گروهی به اجرا در آید .
3.اصل رقابت در آن رعایت شود .
4.و بر مهارت استوار باشد .
5.هیچ گونه خشونتی و برخوردهای سخت بدنی مبتنی نباشد .
حاصل این افکار و اندیشه ها ورزشی شد به نام بسکتبال که امروزه پس از سپری شدن نزدیک به یک قرن و اندی از اختراع آن ، از پر طرفدارترین و هیجان انگیزترین رشته های ورزش بین المللی است .
دکتر نای اسمیت در شروع کار دو سبد که مخصوص حمل میوه بود بر دیوار دو طرف سالن ورزش دانشگاه و در ارتفاعی بلندتر از قد یک انسان قد بلند نصب کرد و به دو گروه از ورزشکاران جوان دانشگاه آموزش داد که توپی را دست به دست بدهند و سعی کنند آن را به درون سبد بیندازند . در این حال ، تیم مقابل باید بکوشد که مانع از انجام این کار شود و توپ را هم از چنگ حریف بربایند و تصاحب کند.
نخستین مسابقه ای که به این ترتیب و به صورتی تجربی ترتیب یافت میان دو تیم 9 نفره در کالج اسپرینگ فیلد بود و اولین گل تاریخ بسکتبال را هم یکی از بازیکنان به نام "ویلیام چیلس" به سبد انداخت . بعدها شخصی به نام "فرانک ماهان" با توجه به اینکه در زبان انگلیسی سبد را بسکت ( BASKET ) و توپ را بال (BALL ) می گویند ، این ورزش را بسکتبال نامید . دکتر نای اسمیت ، برای آنکه بازی بسکتبال خشن نشود ، مقررات دقیقی برای آن به وجود آورد . بعضی از مقررات اولیه بسکتبال چنین بود :
1.بازیکنان حق نداشتند توپ را از دست هم بربایند .
2.بازیکنی که توپ را در اختیار داشت ، نباید با آن راه برود یا بدود .
3.هل دادن و هر نوع خشونت ممنوع بود .
4.فقط بازیکنانی که توپ را در اختیار نداشتند می توانستند به هر طرف بدوند و جا بگیرند .
5.بازیکن توپ به دست باید توپ را به طرف یاران خود پرتاب کند و به آنها برساند .
در آغاز ، ته سبد هم بسته بود و هر بار که توپ به درون سبد می افتاد باید کسی به کمک نردبان توپ را از سبد بیرون بیاورد . در سال 1892 شخصی به نام "لئو آلن" سبد بسکتبال را که تا آن روز از ترکه چوب یا الیاف بود و به همین دلیل به زودی پاره و فرسوده می شد ، از سیم بافت تا استحکام بیشتری داشته باشد . دیری نگذشت که این ورزش جدید طرفداران زیادی در میان دانشجویان دانشگاه اسپرینگ فیلد و دیگر دانشگاه ها یافت .دکتر نای اسمیت هم مقررات و قوانین بسکتبال را کامل تر کرد و نسخه هایی از آن را به هر دانشگاه یا باشگاهی که علاقمند بود ارسال
داشت . این مقررات در سال 1892 میلادی به صورت کتابچه ای برای استفاده عموم منتشر شد . کشور کانادا نخستین کشور خارجی بود که ورزش بسکتبال به آن راه یافت . دیگر کشور ها هم بتدریج و در سال های بعد پذیرای این ورزش جدید شدند :
فرانسه در سال 1893 ، چین و هندوستان در سال 1894 ، انگلستان در سال 1894 ژاپن در سال 1900 و .. . نخستین مسابقه رسمی بسکتبال در سال 1896 بین دو تیم از دو دانشگاه شیکاگو و آیوا برگزار شد . نتیجه این بازی تاریخی 15 بر 12 به سود تیم دانشگاه شیکاگو بود. در سال 1930 دکتر نای اسمیت کتابی درباره خواص بسکتبال تالیف کرد تا نشان دهد که بازی بسکتبال گرچه بسیار پر تحرک است اما حتی برای سالمندان هم خطری ندارد و آسیبی متوجه اعضای حیاتی بدن ( قلب و کلیه ) نخواهد شد .
بسکتبال در ایران دایره المعارف بریتانیکا
سال ورود بسکتبال به کشور ما ایران را 1901 میلادی برابر با 1280 ه.ش نوشته است اما آنچه مسلم است اینکه اولین نشانه های ورود بسکتبال به ایران در سال های 1310 و 1311 دیده شده که آن هم توسط کارکنان سفارتخانه های خارجی در ایران بوده است . در سال 1314 ، یک مربی ورزش به نام "فریدون شریف زاده" ورزش بسکتبال را به دانش آموزان دبیرستان البرز (کالج البرز( تهران معرفی و پایه گذاری کرد و کم کم دیگر مربیان ورزش به گسترش و آموزش این ورزش پرداختند . در سال 1324 ، فدراسیون بسکتبال ایران تشکیل شد و نخستین حضور بسکتبال ایران در میدان های بین المللی ، در بازی های المپیک لندن (1948) بود .
از میان بهترین بازیکنان تاریخ بسکتبال ایران در ان زمان می توان این نام ها را بر شمرد :
کامبیز مخبری ، حسین سرودی ، مسعود ماهتابانی ، نادر کاشانی ، سروش نگهبان ، امیر ایلیاوی ، مجید توفیق و مظفر بنی هاشم